6 oktober tm 13 oktober 2009
Overal op internet zie je goedkope aanbiedingen voor Turkije. We besluite eens zo'n reis te boeken. Kijken of het wat voor ons is.
Gümbet
Om 4 uur in de ochtend rollen we vermoeid ons bed in, in het hotel Parkim Ayaz in Gümbet. Eindelijk, we zijn er. Eerst maar slapen.
We hebben een weekje rust geboekt naar het zonnige Turkije. Dit keer in een half pension hotel aan de kust. Dit was goedkoper dan een kamer met alleen een ontbijt.
Na een korte nachtrust staan we dan ook weer op tijd op om maar niks van het ontbijt te missen. Na het lezen van de reviews over het hotel valt het dan ook reuze mee. Genoeg keuze en smakelijke brood met beleg. De kamer is redelijk schoon, wel wat aan de kleine kant.
De eerste dagen vullen zich met het bekijken van de plaats Gümbet en Bodrum, wat in de loop van de tijd aan elkaar is gegroeid. Maar vooral liggen we bij het zwembad of strand te rusten.
Gümbet is erg gericht op toeristen, overal winkels en restaurants waar de Turkse mannen op zijn nederlands, Hoe gaat het?, Uit Nederland? En nog meer vragen in het Nederlands om ons naar binnen proberen te lokken. We zitten al een beetje aan het einde van het seizoen. Dat merken we wel aan de winkels, restaurants en barretjes die toch langzaamaan dicht gaan. De verkopers proberen hun laatste waren nog te verkopen en roepen om hun hards.
We pakken regelmatig een dolmus bus naar Bodrum. Ook dat is vrij toeristisch met vele winkels en restaurants. Maar gezellig is het er wel. De haven ligt vol met mooie boten, en we wandelen daar dan ook graag.
Pamukkala
Een 4 uur lange rit brengt ons in Pamukkale. Oftewel het katoenen kasteel. We kregen onderweg nog een rondleiding in een tapijten fabriek. Was eigenlijk best interessant om te zien. We verwachtte weer een opdringerige verkoper, maar we werden tot niets verplicht zonder schuldgevoel. Ook wel eens fijn om zo iets te bekijken.
Uiteindelijk bij Pamukkale kregen we 2,5 uur de tijd om zelf rond te lopen. Bij de ingang zagen we al de resten van de oude stad Hierapolis. Je hebt dus Pamukkale, het katoenen kasteel. Het water heeft een temperatuur van 35°C en bij het afkoelen zetten zich kalkachtige bestanddelen af. Hierdoor worden witachtige terrassen gevormd. Het is dan ook echt oogverblindend met de zon op deze rotsen. Voor de jaartelling zag men deze baden als iets heilzaams en het water zou een helende werking hebben. Vele mensen gingen dan ook naar deze plaats om te baden en zo is dan ook Hierapolis ontstaan.
Helaas is er nu niet veel meer van de stad over. Een groot deel ligt nog onder de grond begraven en word door Unesco langzaam weer hersteld. Zo zagen we in de verte al het theater liggen, een indrukwekkend gebouw.
Wij kwamen hier echter om in het warme en helende bronwater te zwemmen en om de witte terrassen te zien. Ze hebben het originele zwembad in stand gehouden en daar kunnen we dus nu ook gebruik van maken. Het water is heerlijk warm met 35 graden. Na een tijdje te hebben gezwommen gingen we bij de terrassen kijken. Het eerste aanblik is al oogverblindend. Niet alleen omdat het heel mooi is maar ook omdat de zon scherp weerkaatst op de rotsen. Op blote voeten begeven we ons tussen de vele mensen. Je kunt langs het pad pootje baden in de baden. Maar zodra je een stap zet van het pad zit er een bewaker met een fluitje terug te roepen. Jaren geleden was het wel mogelijk om dichter bij de terrassen te komen. Omdat Unesco dit schadelijk vond voor dit natuurverschijnsel is dit nu verboden. Gelukkig maar zo kunnen nu vele mensen er op een afstand van genieten.
Helaas was er voor ons geen tijd meer om verder Hierapolis te bekijken. We moesten weer terug naar de bus waar ons wederom een rit van 4.5 uur staat te wachten.
Bodrum en Turgutreis
Bijna dagelijks gaan we wel ergens met de dolmus bus naartoe. Meestal is dit Bodrum, maar elke zaterdag is er een markt in Turgutreis welke heel groot schijnt te zijn. Daar gaan we dus ook even kijken. Een kort ritje van 20 minuten brengt ons bij de markt. Meteen zagen we de vele kruiden en zoetigheden die Turkije heeft te bieden. Niet alleen een lust voor het oog maar ook nog eens lekker. De kruiden- en groenten markt is niet zo heel groot. Maar de kledingwaren is des te groter. Er wordt van alles aangeboden, T-shirts, riemen, broeken, schoenen enzovoort. Onderhandelen is echter een must want de prijzen zijn dermate hoog dat ze bij de eerste prijsopgaaf duurder zijn dan in Nederland. Het onderhandelen vond ik wat agressiever dan in overige Aziatische landen. Vaak reageerden de verkopers boos wanneer je wegliep omdat de prijs ons niet aanstond. Na een tijdje is voor ons de lol er dan ook af en gaan we liever weer in Bodrum kijken. Daar zijn vele winkels die hetzelfde aanbieden, maar het kijkt wat rustiger. Onze voorraad kleding groeit dan ook gestaag en het is nog maar te hopen of het allemaal weer in de tas terug past.
We hadden het al van de verte gezien, vanuit de bus en lopend. Het kasteel van Sint Petrus. Deze burcht ligt midden in de haven van de stad en steekt met kop en schouder overal bovenuit. Op zondag gaan we dan eindelijk naar binnen. Binnen in het gebouw zie je nog eens goed hoe groot het is. Er zijn vele ruimtes met tentoonstellingen van gevonden spullen uit de middeleeuwen. En er is ook een onderwater musea. Maar wat deze burcht voor ons spectaculair maakt waren de gigantische uitzichten achter de dikke muren. De haven en de stad waren heel goed te zien. Een bezoek is dus zeker de moeite waard.
Na dit bezoek liepen we via de jachthaven naar Gümbet. Een lange wandeling die met een kleine omweg langs de windmolens komt. Er is maar 1 molen gerestaureerd en de rest is nog oud en vervallen. Het uitzicht over Bodrum en Gümbet maakt veel goed.
Op vrijdag en dinsdag is er een markt in Bodrum. Deze is bij het busstation en dus makkelijk te vinden. Ook hier was het weer heel druk, heel veel toeristen en schreeuwende verkopers die hun waar aan de man proberen te brengen. Na nog de laatste inkopen begeven we ons weer naar de bus naar Gümbet. Daar rustten we nog goed uit voordat we weer op het vliegtuig naar huis stapten. Na de vakantie
Wat vond ik nu van deze vakantiebestemming na terugkomst?
Positief:
Negatief: